Иван Гешев: Не е вярно, че притежавам всевластие

Предаване: Панорама, 09.12.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация. Така главният прокурор Иван Гешев коментира в "Панорама" позицията на Нидерландия по отношение на България в Шенген.

"Аз не виждам нито една характеристика на правовата държава, която да няма в България - това не е само мое мнение, но и мнение на Европейския съюз, защото няма как България да е приета в ЕС, ако не съответства на стандартите на правовата държава", добави той.

На въпрос изпитва ли някаква вина при положение, че името му застава до всяка критика за съдебната система, Гешев отговори:

"Не мисля, че е така или поне не го виждам в европейските институции като Европейската комисия и Европейския парламент. Как вътрешно някой интрепретира обективните факти и действителност, е право на всеки политик. За съжаление, мога да кажа, че е срамно да не уважаваме себе си. Донякъде това, което се случва, е резултат от това, че ние недостатъчно уважаваме себе си".

Гешев коментира случая със стрелбата срещу бежанци на границата с Турция:

„Прокуратурата в Бургас извършва проверка по случая с международното журналистическо разследване“.

По думите му няма сигнали от европейски партньори и институции за такъв инцидент. 

"Ние сме правова държава и защитаваме външна граница, част от нея, защото има и други външни граници които не се споменават. В защита на тази външна граница загинаха български полицаи и това което се случва, не го заслужава България. Ние си искаме нашето, което сме заслужили, защото сме покрили критериите - не според мен, а според европейските институции“, допълни главният прокурор.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад