Иван Хиновски, ИТН: Основният ни вододел с БСП е по темата за АЕЦ "Белене"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме пълно единодушие с "Демократична България" и "Изправо се БГ! Ние идваме!". С БСП имаме различни визии за АЕЦ "Белене", ще ги убедим, че 7 и 8 блок е по-икономичен проект, реализуем, това е основният вододел между нас, но ще намерим решение, аз съм убеден. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от "Има такъв народ".

Той коментира, че във връзка с рекордната цена на тока на енергийния пазаер, е необходимо незабавно изслушване на министъра на енергетиката и председателя на борда на БЕХ, което ще бъде поискано още днес.

Според Хиновски, основната грешка в управлението на отрасъла е забавеното обединение с Румъния.

Това е една голяма спирачка за свободната търговия със Западна Европа, допълни експертът.

Абсурдното е, че това нещо се повтаря от 5-6 години насам и никакви мерки не се взимат. Абсурдът е, че в центъра на проблема е държавната ТЕЦ, това говори за качеството на управление на нашите енергийни дружества.

Очевидно, че има някакви други съображения над енергийните, може би саботират, защото за мен това е вид саботаж, заяви Хиновски.

Смятам, че трябва да бъде направена проверка на регулаторния ангажимент на държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Тя е нарицателно за лошо държавно управление на енергийно дружество - това всички партии го признават, подчерта енергийният експерт.

 

Вижте целия разговор във видеото.