Иван Хиновски: Мораториумът заплашва аванса по Плана за възстановяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза официално, че това е нарушение на Конституцията. Това е неконституционно решение. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор. Това заяви в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Той подчерта, че решението на мораториума заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

“Това решение заплашва енергийната сигурност на страната, казвам го определено. Няма страна, в която мрежовите оператори да са поставени в условия на фалит”, категоричен беше енергийният експерт и добави: “Аз се страхувам, че София до края на март може да изпадне в състояние на режим на захранването, на фалит на “Топлофикация София” с всички последствия, на апокалипсис за София.”

Той призова народните представители да премахнат мораториума, който е вреден за имиджа на България в ЕС и със сигурност “ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай - наказателна процедура”.

Системата има резерви, които могат да се използват след приемането на промени в Закона за енергетиката в рамките на три месеца. Дружествата, които произвеждат и изнасят електроенергия, реализират свръхпечалби, които могат да се връщат обратно във Фонд "Сигурност" на енергийната система и така да се подпомага индустрията, настоя Хиновски.

Какво още каза енергийният експерт на “Има такъв народ” вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад