Възстановяването на водоподаването е големият проблем в област Благоевград

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пет общини в Благоевградска област са в бедствено положение заради поройните дъждове в края на миналата седмица. Постепено обстановката се нормализира, но все още има населени места без вода и големи щети по пътната инфраструктура.

“Вчера в Министерски съвет се проведе работна среща с министър-председателя и няколко вицепремиери и министри. Ангажиментите са спешно да започне обследване на щетите, днес комисии по места да обходят районите и до края на работния ден да дадем доклад за щетите и тяхното остойностяване”, каза в “Денят започва” Николай Шушков - областен управител на Благоевград.

По думите му подходът при възстановяването на щетите този път ще бъде коренно различен - не да се искат някакви пари и Министерски съвет да ги отпусне, а да се оценят щетите, да се съобразят с актуалните цени и едва тогава да бъдат отпуснати средствата.

“Държавата има ресурс и ще се справи, но пари просто така няма да се отпускат”, обобщи той.

Шушков призова всички засегнатите от бедствието да се обърнат към службите за социално подпомагане, където ще се прецени кой отговоря на определените условия.

Газоподаването в Благоевград е възстановено, а щетите по газопровода са възстановени. Водоподаването остава най-големият проблем в областта, като най-критична е ситуацията в Община Гърмен. Там е разрушен водопровода, който минава над река Места.

Какво още каза областният управител на Благоевград вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад