Иван Хиновски: Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма изненада в поскъпването на природния газ. За нас - енергийните експерти и анализатори, това не е изненада. За мен решението на КЕВР е абсолютно логично. Това заяви в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски -  председател на Българския енергиен и минен форум.

По думите му ръстът в цената на природния газ в Европа е много сериозен, което е следствие от много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след COVID кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглищни с газови производства.

Иван Хиновски беше категоричен, че има редица фактори, които ще натискат цената на газа нагоре още повече - рязък ръст на потребление и търсене на европейските спот пазари, след като Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, а Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

"Това ще се яви като дефицит на електроенергия - паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", обясни енергийният експерт и прогнозира, че април - май ще има ново поскъпване на природния газ, последвано от успокояване на борсовите цени.

Според него България има алтернативи - доставките на азерски газ и от Турция, които могат да бъдат постигнати до 2 години. България има и собствени ресурси на природен газ, които, обаче, не изследваме, отбеляза Хиновски.

Какво още каза енергийният експерт вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад