Проф. Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон предпазва от заразяване с други варианти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доказано е вече, че ако си боледувал от "Омикрон", няма да се заразиш с "Делта", това ще те пази от другите варианти. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев ден след като стана ясно, че новият вариант вече е в България.

По думите му предстои период, в който в страната ще се разпространяват и двата варианта - "Делта" и "Омикрон". Ще има бързо увеличаване на случаите, но и бързо намаляване на заразените.

Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев и допълни, че много бързо разпространение на "Омикрон" ще помогне да се изгради имунитет в обществото.

"Можем да постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на "Омикрон" през пролетта на 2022 година да можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.

Според него битката срещу COVID ще бъде спечелена само при голямо имунизационно покритие и правилен бустер - поставяне на трета доза. За него пълният ваксинационен курс е от три дози - така на 80% ще сме защитени от влизане в болница.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад