Иван Иванов: Цената на топлинната енергия остава непроменена засега, възможна е актуализация на 1 януари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка. По време на висяща процедура за избор на председател промениха Закона за енергетиката. Това заяви в "Денят започва" председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудност и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия защото не определя, а единствено утвърждава цените.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на руския президент "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките. КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад