Проучване показва, че възрастта на употребяващите наркотични вещества е между 12-13 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България пада възрастта на употребяващите наркотици и алкохол. От проучването на Националният фокусен център се знае, че първата среща на младите хора с наркотични вещества е 14 години. Това заяви за „Денят започва“ Александър Миланов - програмен директор на Националната пациентска организация.

Той допълни: „Това не е най-релевантният резултат от проучването, защото се изследват само ученици в училищна възраст, които официално посещават учебни заведения. Има немалка рискова група, която недостига до училище и би могла да бъде жертва на злоупотреба с наркотици“. 

По думите му възрастта на употребяващите наркотични вещества е между 12-13 години. Първоначално се започва с трева, марихуана и с райски газ.

„Данните на Националния фокусен център показват, че на 15 години употребяващите наркотици продължават с други стимуланти като кокаин, амфетамин, метафетамини, екстази. Повишава се броя и на т.нар. дизайнерски наркотици“, посочи Миланов.

Според него по-тревожното е, че почти 12% от българските ученици смятат, че редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад