Иванка Шалапатова: Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички социални плащания са гарантирани в бюджета за тази година. Полагаме максимални усилия да гарантираме по-високи доходи за постигане на качество на живот. Промяна в тази визия няма. Въпросът е при промените в законодателството в средата на финансовата година какви възможности имаме, това каза в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя посочи, че има увеличение от 235 млн. лв. социални приходи, които ще бъдат инвестирани в помощи. Ще бъде осигурена помощ за всички пострадали от наводненията в Западна България, които са подали молби за отпускане на еднократна подкрепа.

Покрай наводненията е установено, че кандидатстването за еднократна помощ към фонд "Социална закрила" е утежнено, затова с решение отпреди няколко дни тази процедура се улеснява.

Що се отнася до пенсиите, добрата новина е, че в средата на годината всички пенсии бяха увеличени с 12%. Това, разбира се, не означава, че сме се справили изцяло със задачата да няма пенсионери чиито доходи от пенсии да са под линията на бедността, призна тя.

Започнати са преговори за това как пенсионната система отговаря на потребностите на хората. Ще получим техническа помощ от ЕК предвид факта, че и в други страни на ЕС има застаряващо население и подобни предизвикателства.

Има най-различни предложения за и против падането на тавана на пенсиите, но в министерството няма окончателно решение. Иванка Шалапатова отрече твърдението на БСП, че чрез промените в кодекса за социално осигуряване се отнемат правата на пенсионерите за адвокатска защита при обжалване размера на пенсията.

Ще има увеличение на заплатите на социалните работници догодина, въпрос на време е да се направят разчетите в бюджета, каза министърът на труда.


Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад