Любослав Костов: Пазарът налага в момента заплатите да растат с 10-15% номинално

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В бюджета имаше много недофинансиране сектори, които излязоха на протест миналата седмица, който ние организирахме. НОИ, НАП, културните институти, агенции от земеделието, Селскостопанска академия - всички тези хора се обединиха от това, че в бюджета не беше предвидено нищо за тях, заяви в "Денят започва" д-р Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

"Това, което ние искахме е да бъдат компенсирани. Тези хора няма да станат богати като им дадем едни 10-15% ръст на заплатите, а всъщност е ги изравним с другите, които получиха. Получава се напрежение между отделните агенции в момента, когато в частния сектор заплатите бяха вдигнати с 15%."

Пазарът налага в момента заплатите да растат с 10-15% номинално, малко повече от прогнозираната средногодишна инфлация, обясни той.

"Има един куп количествени индикатори, с които да мерим производителността на хората в обществения сектор. Резултатът от всички тези наши усилия е - 25 млн. вече има внесен законопроект за всички агенции в земеделието, които ще позволят ръст на заплатите. Имаме 36 млн. за центровете за спешна медицинска помощ и РЗИ-тата - вчера внесен законопроектът отново под натиска на КНСБ. Имаме два отделни законопроекта за хората, които работят в НОИ - единият за ръст на заплатите от 1 юли, другият от 1 януари", отбеляза Любослав Костов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад