Иво Христов: Надявам се президентът да остане верен на принципите, които заяви

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво е общото и какво отличава политиката на президента Румен Радев и на премиера Кирил Петков? Какви са приоритети във втория мандат на държавния глава в студиото на “Говори сега” говори бившия началник на кабинета му и евродепутатът Иво Христов.

“Надявам се да остане верен на принципите, които заяви - солидарност, справедливост, законност, суверенитет, и които бяха оценени от българския избирател, който поднови пакта на доверие с президента на петата година, въпреки масираната кампания за дискредитиране на президента, на която той беше обект в продължение на 5 години”, каза Христов.

Той добави, че президентът много ясно е казал, че служебните правителства са вече в миналото и управляващото мнозинство в момента носи пълната отговорност за управлението. Според него чрез КСНС Радев е коригирал ентусиазма на премиера Кирил Петков, че за срок от 6 месеца може да падане на българското вето за Р Северна Македония.

"Планът за възстановяване е много по-малък залог от нашата многовековна история, идентичност, език и култура, тъй че в списъка с приоритети ние първо трябва да защитим себе си като бъдещо присъствие в света и на картата на Европа", заяви Христов.

За евродепутата споменаване имената на Радев и Петков в реч на Джо Байдън е знак на добро отношение. Българският народ суверенно избира своите управляващи и не бива да подценява демократичните процедури и факта, че сами решаваме кой да ни управлява, каза още Христов.

"В хода на своя мандат Радев позна всичко - в началото беше нарочван за човек на Москва, в края на мандата пропагандата се опитваше да го изкара триморец, натовски генерал. Така се случва с редките български политици, които се придържат към националния интерес", коментира той.

Призванието на президента не е да извършва конституционна реформа, заяви Христов. Добави, че не е запознат с проекта на Румен Радев за конституционни промени, но не смята, че те ще са нещо сензационно или извън рамките на традиционната парламентарна република.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад