Министър Николов: Енергийната система ще издържи, ако се нарушат газовите доставки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемите на България са проблеми и на цяла Европа. Има риск за газовите доставки заради напрежението около Украйна. Управлението на резервите в Чирен трябва да бъде много внимателно. Енергийната ни система разполага с ресурса да издържи, ако се нарушат доставките на газ - пиковите месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощности в системата. Това е екстремен сценарий, до който се надявам да не стигаме, но не е невъзможен. Това каза в студиото на “Говори сега” министърът на енергетиката Александър Николов и допълни, че към момента България няма проблем с доставките от "Газпром".

По думите му, при негативно стечение на обстоятелствата, секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с ток до някаква степен.

"За радост, пиковите седмици и месеци на потребление на ток могат да бъдат покрити при текущите мощности в системата. Това обаче е сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен." - коментира Николов.

Удобен вариант за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган, заяви още енергийният министър.

Той цитира данни, според които през 2021-ва година токът за бита в Европа е поскъпнал средно с около 30%, а в България с 5,5%.

"Когато се вдигнат цените с 5,5% и стигнем границата на непоносимост, проблемът не е в енергетиката, а в покупателната способност у нас." - коментира Николов.

По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов коментира, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток, изтъкна енергийният министър.

Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.

В "Говори сега" енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти, управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.

Той постави под съмнение изнесените данни от "Булгаргаз", според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия.

Александър Николов уточни и че никога не е ставало въпрос за приватизация на „Булгаргаз“.

Какво още каза енергийният министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад