Избори 2021 - спорове за вота

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще можем ли да произведем избори по време на пандемия? Избори могат да бъдат проведени, със сигурност трудностите ще бъдат сериозни, тъй като по време на избори има струпване на хора, но към момента едва ли има човек, който да каже какво ще се случи в края на март или в края на април, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Изборите по конституция могат да се проведяат от 28 март до 26 май, решението е в ръцете на президента. 

"Още при избухването на протестите поискахме оставка на правителството. Ако ни бяха чули, сега нямаше да имаме заедно с пандемията на дневен ред в тази трудна ситуация и избори", каза Явор Божанков, депутат от БСП. И подчерта, че те не се месят в решенията на президента, който има срок  два месеца, в които да насрочи изборите и в зависимост от ситуацията да вземе най-правилното решение. 

Тома Биков опонира, че при оставка, сега биха се водили преговори за съставяне на правителство и тепърва да се приема бюджет за 2021 г. и нямаше да се говори нито за здравни мерки, нито за икономически.

По думите на депутата от БСП, сега бихме имали формирано правителство и легитимен парламент, който да направи легитимни промени в Изборния кодекс, при предишни поправки беше смесен машинен и хартиен вот и това е причината председателят на ЦИК да подаде оставка. 

Според депутата от ГЕРБ машинният вот няма да е съвсем безопасен от здравословна гледна точка и ще трябва да се вземат мерки и по този въпрос. Той защити тезата си за право на избор как да гласуват хората.

"Аз смятам, и от днешна гледна точка, беше много разумно да вкараме и бюлетини, защото има хора, които се страхуват дори и с ръкавици - те да имат възможност да гласуват с бюлетини, не с машини", заяви Тома Биков. 

Като опозиция ще се постараем да бъдем полезни в този процес на провеждане на изборите, който няма да е лек, подчерта Божанков. 

Избирателната активност не може да бъде предвидена в тази ситуация на пандемия, но тази криза показа огромен управленски дефицит, посочи депутатът от БСП. 

Двамата влязоха в спор как се справя здравната система с пандемията. 

Депутатът от БСП даде примери с хора, не намерили място в болниците, с източване на касата от частни болници. Освен това обвини правителството, че между двете вълни на пандемията се занимава със застрояване на Черноморието, с увеличаване на извънредния труд, с трюфели, с бързи кредити и увеличение на лихвите.

 Тома Биков посочи, че приемането на бюджета за 2021 година е най-значимото нещо в дневния ред на последната сесия на този парламент. 

"Този бюджет мина и най-безпроблемно от последните 4 години, защото в него имаше една много силна намеса на държавата в икономиката, в социални мерки и дори и СП нямаха сили да го разкритикуват толкова тежко, колкото са правили с други бюджети", подчерта Тома Биков. 

Вижте цялата дискусия във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад