Изборите в условията на пандемия - ГЕРБ и БСП за доверието и честността на изборния процес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Принципно съм против изборната технология да се вкарва в предизборната кампания и политическите послания на партиите. Няма перфектна изборна технология и винаги съществува възможност чрез някакъв неин дефект да се породи недоверие към целия изборен процес. За съжаление, в България често е така, каза в студиото на “Денят започва” Тома Биков - депутатът от ПГ на ГЕРБ.

“Дефектът на нашата изборна технология са сбърканите протоколи, например. Какво е лечението на проблема? Машинното гласуване, което, обаче, ще породи други проблеми - опашки пред секциите, по-бавно гласуване, блокирането на машини”, даде пример той.

Според него промените и действията, които ще се предприемат към избирателната система от тук насетне, трябва да са насочени към “увеличаване на доверието в изборния процес”.

“Аз съм на мнение, че няма доверие в българския избирателен процес и тази тези се доказва по много начини”, заяви депутатът от ПГ на БСП и член на Националния предизборен щаб на социалистите Иван Ченчев - също гост в студиото на предаването.

 

Основното е доказателство са сбърканите протоколи, но заедно с тях важно доказателство са и “стотиците хиляди недействителни бюлетини и то при всеки един избор, който се прави в страната - без значение дали е парламентарен, президентски или местен вот”, продължи той.

По думите му и партиите, наред с институциите, имат ангажимент да се гарантира честността на изборите.

“Това е нещото, което трябва да се случи в България”, категоричен беше социалистът.

 

Какво още дискутираха гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад