Изпълнението на Бюджет 2023 - прогноза за дефицита

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Публичните финанси и икономиката коментираха в студиото на "Денят започва" финансистът Любомир Каримански и Петър Ганев, ст. изследовател в Институт за пазарна икономика.

"Изпълнението на ДДС през тази година не върви никак добре. Ние не трябва да се концентрираме върху еднократните приходи, които не са качествени приходи в хазната, както например 100% събиране на довидентите от държавните дружества, което отчасти ги обезкотява откъм инвестиционна програма, при ТЕЦ-овете тя е изпълнена за 22 година на 50%, за 23 година съвсем няма да бъде изпълнена, т.е. тези еднократни приходи може да са плюс за държавата, но те не са качествен приход, такъв, какъвто е ДДС, каквито са акцизите. Сега виждаме, че ДДС изостава спрямо миналата година", каза Каримански.

"Бюджетът има своите проблеми, беше казано, че ще бъде пренатегнат. Приходите от ДДС са много сходни на тези от миналата година, малко по-малко, да кажем същите... Заложено беше 1,7-1,8 млрд. повече, т.е. това липсва - очакването за по-високи приходи. Най-вероятно ние ще влезем е тези 3% дефицит, но това ще стане само с ръчно управление на разходната част през декември", посочи Петър Ганев.

Какво още казаха двамата анализатори вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад