Георги Милков с призив: Всеки в елита ни да използва своите контакти, за да спасим 23-ма българи в Газа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента в ивицата Газа 23-ма човека с български паспорти, български граждани. Повтарящите се фамилни имена сочат, че вероятно става дума за шест семейства. Много е важно ние, като нормална и цивилизована държава, първо да се погрижим за нашите граждани преди да решаваме проблемите в Близкия изток. Това съобщи в студиото на "Денят започва" журналистът Георги Милков.

Той беше категоричен, че нашите съграждани могат да бъдат изведени от Газа единствено с контакти на много високо ниво.

“Всеки в елита на тази държава да използва своите контакти, за да спасим нашите хора”, призова Милков и допълни: "Бойко Борисов, който познава Бенямин Нетаняху, може да му се обади. Мария Габриел през германците или през международните организации трябва да съдейства. Това нещо трябва да се каже на високо ниво от наша страна, защото докато чакаме общите коридори, които евентуално се появят, ние рискуваме да загубим нашите сънародници."

Не може да има пропорционален отговор на нападението на "Хамас” срещу  Израел, не може да има симетрия. Това, което гледаме тази седмица, е ужасяващо - Мерим си убитите бебета на килограм от едната и от другата страна, което е много лоша атестация за света, продължи журналистът.

“Израел стана изненадваща жертва с този изключително зверски, неочакван акт, в който загинаха деца, жени, възрастни хора, цели семейства. Но това, което се случва сега от другата страна е същото, само че не сме толкова фокусирани в него, защото вероятно повече от 2 600 души са вече цивилните жертви за една седмица от другата страна. Но тъй като светът остава с впечатлението, че те са си го заслужили, а там също загиват деца, възрастни хора и т.н.", подчерта той.

По думите му в момента цивилизованият свят се опитва да разтърве враждуващите страни, които през годините са си причинили всякакви щети, включително и убийства.

"Американците се опитват да дръпнат ръчната спирачка на израелците - в тази ситуация обществото в Израел очаква категоричен отговор и правителството рано или късно ще им го даде. ООН, Египет и други арабски страни се опитват да възпрат палестинците. Има и разговори с иранците, защото това е най-големият проблем на тази ситуация, която може да се развие до война с пълномащабни размери в Близкия изток”, обясни журналистът.

Според него повечето хора на политическо ниво си дават сметка за това и това е довело до изключително важни разговори в Бейрут този уикенд.

“В организацията им участва българин - Мирослав Замфиров, който работи в офиса на пратеника за Близкия изток в Йерусалим. Отиде представителят на ООН в Бейрут и иранският външен министър, който вече беше минал през Бейрут, беше тръгнал през Ирак, после в Ливан, после в Сирия, се върна обратно в Бейрут, за да разговаря с представителя на ООН, което е добър знак", обясни журналистът.

Какво още каза журналистът вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад