Как новите мерки биха се отразили на икономиката?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес на заседанието на Министерски съвет ще бъде обсъдено предложението за затягане на противоепидемичните мерки у нас. Затваряне на магазини и молове, преустановяване на присъствените занятия в училища и университети, както и затваряне на ресторанти и кафенета са сред предвидените ограничения, които трябва да влязат в сила от петък. Всички тези мерки имат своя икономичеки и социален ефекти. Как новите мерки ще се отразят на икономиката?

Как ще се отразят мерките зависи от това дали те ще бъдат съпроводени със съответните мерк за подкрепа, обясни Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. По негово мнение много точно трябва да се дефинира какво точно се затваря. 

Веднага със затварянето на такива обекти, дрябва да се стартира подкрепа за тях, като тази подкрепа трябва да бъде в две посоки - за доходи на хората и за разходте, които имат предприятията, дори когато не работят.

Пламен Димитров, президент на КНСБ заяви, че е съгласен с този подход, че веднага трябва да бъдат обявени мерките, които да подкрепят както предприятията, така и мерките. 

Той припомни, че още през септември е предложена нова правна рамка, която да гарантира изплащането на обещетенията на работещите в предприятия, които са изцяло затворени или изпитват съответните затруднения от пандемията.

Вижте повече във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад