Как се работи с децата в кризисните центрове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Три непълнолетни момичета избягаха от Кризисен център и бяха в неизвестност 8 дни. За щастие, децата бяха открити невредими.
Всичко това ни провокира да питаме какво се случва в кризисните центрове, помага ли се на децата и и как се работи с тях.

Дияна Великова от отдел "Закрила на детето", Дирекция "Социално подпомагане", обясни, че в тези центрове се настаняват деца, за които са установени рискове от отделите за закрила на детето - това са деца, жертви на насилие, на трафик и жертви на експлоатация.

"Често и децата, които се настаняват в тези центрове, имат и противообществени прояви, не посещават училище, бягат от дома си", каза още Великова.

През 2022 г. отделът за закрила във Варна е работил с 35 деца.

Ана Николова от фондация "SOS семейства в риск", подчерта, че често се случва деца да бягат от кризисните центрове и е показателно за това, че системата за закрила в нейната цялост не работи добре.

"Престоят в тези кризисни центрове е прекалено дълъг и се съвместяват деца с различни, понякога противоположни профили. Не се предприемат мерки и действия спрямо тези, които са причина за настаняването на децата - например - извършителите на насилие, тези които посягат сексуално на децата или им осигуряват наркотици. Това чувство на безнаказаност се завишава и спрямо институциите и доставчиците на социално услуги има все по-малко доверие. Кризисният център не е затвор. То е място, което осигурява сигурност, но децата ходят на разходки, на училище и винаги има възможности децата да избягат", смята Николова.

Според нея кризисните центрове трябва да работят с по-малък капацитет и повече потенциал.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад