Как се влиза в Испания с новите мерки - разказ от първо лице

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Влязоха в сила нови изисквания за българските граждани при влизане в Испания. Изисква се отрицателен PCR тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди пътуването. Другите възможности за влизане са със сертификат за ваксинация или документ за преболедуван ковид.

В "Денят започва" редакторът на предаването Васил Детелинов, който в момента е в Испания, обясни, че контролът започва още от летището в София, тъй като авиокомпаниите изискват QR код да бъде предоставен на гишетата в България.

Всеки българин, който пътува до страната по работа или за почивка, трябва да си изкара задължително QR кода от сайта на здравното министерство в Испания. Самият код съдържа личната информация на пътуващия и това къде той ще пребивава през следващите 14 дни.

"В Испания вече ни бяха поискани освен този QR код и европейския сертификат за ваксинация. За хората, които нямат ваксина, им се дава формуляр, в който те попълват личните си данни и с който удостоверяват, че в следващите 24 часа трябва да предоставят на испанските власти отрицателен PCR тест", обясни още журналистът.

Термокамери измерват температурата на пътуващите.

Васил Детелинов коментира, че Испания продължава да е предпочитана дестинация и самолетът, в който е пътувал, е бил пълен с българи. Според него в сравнение с миналата година мерките в Испания са по-леки. Единственото ограничение като мярка е носенето на маска само в затворени помещения.

"Заведенията, баровете, ресторантите, всичко работи на капацитет от 50 до 70% запълваемост на местата. Другото интересно е, че в 00.30 ч. в област Каталуния всички заведения затварят. Всяка провинция е избрала различен час за това - едни затварят в полунощ, други в 1", коментира Васил Детелинов.

По думите му, според техния сайт в Испания ваксинираните с две дози към момента са 31 600 000 души, като преобладаващата ваксина е "Пфайзер", а 35 млн. души са ваксинирани с една доза. 190 са починалите днес, а за последните седем дни заразените са 129 077 души.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад