По Северното Черноморие настояват да се приеме наредбата за дивото къмпингуване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ути Бъчваров разпространи емоционално отворено писмо, в което остро осъжда последиците от дивото къмпингуване по северното ни Черноморие – кемпери и каравани рушат дюните в защитени територии, а туристите произвеждат тонове отпадъци и замърсяват последните кътчета природа, опазена от бетона. Кулинарният водещ и местната власт настояват час по-скоро да се приеме Наредбата, която трябваше да регламентира свободното къмпингуване още преди три години.

За Ути плажовете от Шабла до границата ни с Румъния са последната "обетована земя”, в която можеш да се порадваш на чиста, незасегната от презастрояване природа. Затова решава да заведе семейството си там, където могат да се насладят не само на морето, но и на защитените растителни и птичи видове.

"И като видях в какво се е превърнала – в какво сметище, бунище, бежански лагер, миазма на цивилизацията! Представяте ли си – това са хиляди автомобили, хора, палатки, каравани, които правейки малката далаверка да не плащат квартири, отиват и окупират брега! Те го завземат, унищожават, смачкват! Държавата е тази, която трябва да се намеси активно, безапелационно, за да могат да бъдат съхранени тези неща, да могат да ги видят децата”, смята Ути Бъчваров.

Плажът на Крапец попада в защитена зона по Натура 2000, но това не пречи на свободно къмпингуващите да превземат територията му.

"Те са супер екипирани – с едни мощни джипове се отива на самия бряг: дюната е унищожена, летят АТВ-та. Така популярните батки с ланци и с татуировки, има кемпери и за по 200- 300 хил.лв. отпред просто защото никой не въвежда никакви правила. Местната власт по никакъв начин няма никакви лостове да реагира срещу това тотално безобразие!”, каза още Бъчваров.

Вижте повече във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад