Как ще работи Централната банка след въвеждането на еврото?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изцяло новият Закон за българската народна банка, който ще замени сега действащия при влизането на България в еврозоната, беше одобрен от правителството.

Нужна е подготовка, за да влезем в еврозоната. Законът за българската народна банка трябваше да се промени, за да се изравнят условията, при които БНБ функционира с условията, при които централните банки в Евросъюза функционират. Това не означава, че с корекциите в закона автоматично ще преминем към еврозоната, посочи макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Той е на мнение, че няма да влезем в еврозоната до края на годината.

През пролетта ще излезе конвергентният доклад и едно от нещата, които България не изпълнява и не е изпълнявала, е юридическата хармонизация и законът за БНБ е едно от тези неща. Хърватия още преди много години промени своите закони, за да е готова за еврото. И влезе преди една година, заяви Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“.

Според него в условия на кризи приемането на еврото е още по-належащо, защото най-много страдат от кризите страните, които са извън еврозоната.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад