Как ще се гласува на следващите избори - Анна Александрова, Надежда Йорданова, Крум Зарков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На дълго заседание парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в изборното законодателство, предложени от председателя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от "Има такъв народ". Комисията реши до 2 седмици президентът да назначи новия състав на ЦИК. При отчитане на резултатите от изборите в секционните комисии ще има видеонаблюдение. Ще има и 100% машинен вот в секциите в страната.

Как ще се гласува на следващите избори? Разговор в "Денят започва" с депутатите Анна Александрова от ПГ ГЕРБ - СДС, Крум Зарков от "БСП за България" - заместник-председател на парламентарната група, и Надежда Йорданова - заместник-председател на ПГ "Демократична България".  

"Ние от партия ГЕРБ въведохме машинното гласуване, закупихме машини и изпълнихме желанието на българските граждани от последните анкети да гласуват на машини. Но анализите, които Информационно обслужване и ЦИК са направили, сочат че 76% от всички 100% гласували са гласували на хартия, а 24% с машини. Поради това аз смятам, че това е противоконституционно да отнемаш възможността на българския гражданин да гласува", каза Анна Александрова.

Според Надежда Йорданова на миналите избори е имало редица причини гласоподавателите да не изберат машинното гласуване. Данните за гласуването с машини, обаче, са много ясни - намалява броят на недействителните бюлетини и процесът е по-бърз.

 "В малките секции възможността за гласуване на хартия остава. Също така има достатъчно налични бюлетини на хартия, ако стане някакъв проблем, както беше във Велико Търново, за да може гласуването да продължи. Остава и възможността за хора, които по обективни причини, най-вече физически, не могат да гласуват с машина, пак да гласуват на хартия", обясни Йорданова.

Александрова смята, че изминалите избори са едни от най-прозрачни и честни избори проведени през последните години. Доказват го всички анализи и всички наблюдаващи.

Крум Зарков заяви, че позицията на БСП е неизменна затова гласуването да е машинно.

"След като сме решили да се гласува машинно това има смисъл само ако в големите секции се гласува само машинно", каза той.


Според него хибридният модел намалява ползите от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад