Каква е равносметката след шестте спасителни акции в Рила и Пирин през последните дни?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

6 спасителни акции на Планинската спасителна служба бяха проведени в планините Рила и Пирин само за последната седмица. Всички отряди от Югозападната дирекция на ПСС прекараха края на миналата и началото на тази година в издирвания, едно от които за съжаление завърши с намирането на двама починали туристи.

"Акцията протече нормално, но ни интересува защо спряха помощта от въздуха и докога ще продължаваме така. Всички си задаваме въпроса докога ще продължаваме по този начин", сподели един от спасителите.

Последната акция на един от екипите е започнала вчера около 6 сутринта и са се прибрали към 12 през нощта.

"Много е лесно да се сгреши, планината е коварна и стремежът към изкачване на върхове, с хубавото наглед време, влияе грешно на преценката на хората. Ситуацията обаче е почти същата, снегът е твърд, склоновете са непристъпни и най-голямата грешка е самостоятелното ходене във високата планина", каза Анди Балевски от ПСС-Благоевград.

По думите му няма общо между случаите със загиналите в Пирин чужденец и 69-годишен българин . Балевски посочи, че при издирването им е използван дрон и отново подчерта спешната нужда от спасителна техника по въздух, тъй като без нея работата на планинарите е максимално затруднена.

Вижте още в прякото включване на Али Мисанков.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад