Какви са правата ни при отменени и закъснели полети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За обезщетение и компнсации от страна на авиокомпаниите можем да претендираме, ако причината за закъснението е в нейния контрол и това закъснение е повече от три часа в точката на пристигането. Това каза в "Денят започва" директорът на Европейски потребителски център Соня Спасова.

Тя поясни, че ако става въпрос за бури като тези в Северна Америка или свеговалеж, или буря през лятото, подобна компенсация няма как да бъде изплатена.

Спасова посочи, че исковете за компенсации трябва да бъдат насочени към авиокомпанията. Ако обаче не разполагаме с точния номер на резервацията си, трябва да се обърнем за съдействие към посредника и след това към авиокомпанията.

Директорът на Европейски потребителски център коментира и случаите на пътуване със смяна на полетите и каза, че при пътуване на дълъг път обикновено човек си прави резервация, която е свързана.

"В такъв случай, ако например първият полет закъснее и следващите полети са навързани на същата резервация, пътникът може да се възползва от правото, което авиокомпанията е длъжна да му осигури - да кажем следващ полет или допълнителни грижи във времето на изчакване. Когато всички полети са на една резервация, имаме по-голяма защита."

Спасова открои, че когато говорим за стачка на летище или на служба, която регулира въздушния трафик контрол, тогава пътникът няма как да получи обезщетение и не може да претендира за компенсация.  

"В последните години обаче излязоха съдебни решения, според които, ако стачката е свързана с персонала на авиокомпанията, то пътникът би могъл да претендира за такова обезщетение."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад