Какви са шансовете за стабилно управление след изборите? Анализ на социолозите Юрий Асланов и Юлий Павлов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предизборната кампания преобладават негативните послания и те звучат на много по-силно. Кампанията е изтъкана от издигане не на червени линии, а направо на червени зидове кой с кого няма да се коалира, и не отговаря на очакванията на гражданите. Това каза в "Денят започва" социологът Юлий Павлов.

Той е категоричен, че почти всички кампании са насочени към твърдите ядра и поради тази причина няма голяма надежда да се повиши избирателната активност.

Отбеляза, че икономическите теми тревожат хората, а те много малко присъстват в разговора на кандидатите с избирателите.

Според Павлов пряка намеса на служебния кабинет в предизборната кампания няма. Има упреци от една или друга страна, че той префокусира определени теми. Що се отнася до организацията на изборите - досега не сме чули някакви упреци, каквито имаше преди изборите миналата година.

Социологът Юрий Асланов подчерта, че масовият интерес към тази кампания е слаб. Няма определени силни и оптимистични очаквания за развръзка на политическата криза, макар че хората биха желали да се стигне до някакъв компромис и разбирателство между политическите сили и след изборите да се направи опит за сформиране на редовен кабинет. Към вътрешнополитическата криза, която преживяваме от две-три години, се наслагват няколко външни кризи, които са тежки и сложни - те могат да разрушат социалните баланси, да влошат икономическото положение. Що се отнася до посланията, открои той, политическите сили, участващи в кампанията, ги използват по-скоро за взаимни нападки или за оправдания, но не и за разговор с хората.

Асланов допълни, че тази година делът на колебаещите се за кого да гласуват е съществено по-нисък, отколкото миналата година. Факторът на умора е налице. Преди тези избори се увеличава делът на хората, които очакват отново да не бъде съставено правителство или то да е краткотрайно. Шансовете за съставяне на правителство сега не изглеждат добри и участниците в предизборната борба допълнително предлагат аргументи в тази посока с поведението си и с посланията си.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад