За новата фаза на войната в Украйна, референдумите и руската мобилизация. Анализ на Йордан Божилов и ген. Атанас Запрянов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не сме изправени нито пред Трета световна война, нито пред Студена война. Периодът отпреди 30 години се характеризираше с желание и от двете страни на Желязната завеса за взаимно унищожение. Не сме изправени пред това, въпреки че рисковете за сигурността наистина са много сериозни. Рисковете за международната система за сигурност са изключителни и рисковете, асоциирани с войната в най-различни направление, включително финансова, икономическа и социална несигурност са налице, това заяви в "Денят започва председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Взетото от Путин решение за мобилизация на 300 000 души, които ще бъдат сведени в бойни формирования, означава ескалация, значи повишаване на интензивността на военните действия, на горещата война, а не на студената война, коментира бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов. Трябва да спрем горещата война и да върнем нещата на позиция на преговори и на търсене на мирно решение. Ген. Запрянов прогнозира, че тази война няма да има военно решение. Тя ще продължи и ще бъде все по-кръвопротилна. Развивайки се в тази посока, тя ще застраши още повече световния мир.

Според Йордан Божилов войната най-лесно може да бъде спряна от руска страна - дали от Путин или от тези, които ще го заместят така или иначе. Международното право ясно осъжда този вид агресия. Мибилизацията ще засили военните действия, ще има повече жертви, ще има повече разрушена инфраструктура в Украйна с всички последици за населението там.

Протестите в Русия са основно срещу мобилизацията, защото по този начин войната влиза във всеки един дом. Божилов отбеляза, че руското общество до голяма степен е манипулирано от цялата пропагандна машина. Допълни обаче, че тези протести нямат сила да променят ситуацията, но са началото на събуждането.

Ген. Запрянов е категоричен, че Путин търси военна победа и това е единственият му шанс да оцелее.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад