Какви са трудовите ни права в условия на пандемия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Човек трудно може да разпредели работното си време в хоум офис.
"Това може да се избегне, като фирмите създадат правила за работа от дистанция, договорят се механизми чрез колективен трудов договор и всичко това да бъде уредено в закона. Това че човек работи от дома или от друго място, не означава, че режимът на работа следва да бъде променен", каза Тодор Капитанов, експерт по трудово право към КНСБ в "Денят започва".

Във Франция има практика служители след работно време да не приемат обаждания, а пък в една голяма фирма в Германия е ограничен достъпът до електронни устойства, и-мейли след свършването на работния ден.

"В момента се подготвя европейска директива, която ще регулира точно тези моменти. Трябва да бъде приета съвсем скоро", поясни Капитанов.

Поради затягане на мерките срещу коронавируса, много от хората ще бъдат засегнати от това, че е необходимо да си гледат децата вкъщи. Повечето работещи нямат повече отпуски. Ето какво посъветва Капитанов по този въпрос:"Вариантите в подобна ситуация са следните - да се уговори допълнителен платен годишен отпуск; работещият да излезе в дистанционна форма на работа или да се ползва неплатен отпуск. Съветвам работадателите и работещите да не предприемат действия за съкращаване, защото тогава не могат да се възползват от всички мерки, които държавата е осигурила."

Мерките, от които могат да се възползват работещите са няколко. Първата мярка е 60 на 40, чрез която миналата година се запазиха 300 000 разботни места. Мярката "Запази ме", която действа от тази година. Отнася се за всеки работещ във фирма или институция, която е затворена поради локдаун. Работещият може да взима 75% от осигурителния си доход от предходната година. Мярката "Родители в заетост" в рамките до 18 месеца, родителите могат да се възползват от детегледач за гледане на дете до 5-годишна възраст. Детегледачът може да бъде безработен роднина на сътветното семейство.
За всички мерки може да се кандидатства в бюрото по труда или в Агенция за социално подпомагане.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад