Какви са възможните ходове след първия мандат - коментар на политическите анализатори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма споразумение, няма декларации, има само безкрайна война на брифингите и на публичните изявления, но виждайки целия хаос, аз няма да се изненадам, ако те седнат на една маса, защото от тези партии може да се очаква всичко, каза Александър Симов.

"От началото имаме една лъжлива постановка, че преговорите се водят между първите две политически сили. ДПС е интегрална част от този процес от самото начало и това е големият проблем. Ситуацията под индиго повтаря ситуацията от преди 10 г. - 2014 г. със същите аргументи "градското дясно" се даде курбан на ГЕРБ и ДПС, пак в името на промени в конституцията."

Ние няма да се ориентираме в ситуацията, не е нужно да се ориентираме. Кога отношението на гражданите, на обществото е успявало да повлияе на политическия процес? Или е било много отдавна, или трябва хората да излязат на улицата. Това коментира Слави Василев. 

"Политическият модел на правене на политика въз основа на принципи, на консенсус, на евроатлантически ценности, очевидно произвежда едно абсолютно безобразие. Държавата отиде в канализацията. Какво прави държавата от тук нататък, освен ако не се появи нова политическа сила, с авторитета на някой, който може да носи отговорност? Едва ли политическият хоризонт пред останалите партии ще се размести много."

"Цялата истина, която излиза на порции, има едно огромно предимство - хората няма как да не се ориентират, че в политиката всичко е пазарлък и няма значение какъв влизаш. Влезеш ли в Народното събрание, танцуваш ли хорото с Бойко Борисов и Делян Пеевски, ти ставаш като тях."

"Факт е, че в НС нещата трябва да се постигат с консенсус. Политиката не е мръсна работа, тя е публична представителна дейност, която поема отговорност и почива на преговори. Не може да очакваш 100% отражение на това, което си обещал на изборите да се случи в законодателната и изпълнителната власт, особено в ситуация на коалиция." Това каза политологът Любомир Стефанов.  

"Според мен, ГЕРБ няма да предложат кабинет сами, ще предложат кабинет, който ще е договорен мужду ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Първо ще излязат и ще се извинят на г-жа Габриел, след това ще седнат на масата и ще преговарят отново," смята Нидал Алгафари. 

"Всички говорят, че искат кабинет за да осигурят спокойствие и стабилност, само когато те са във властта. Когато не са във властта, изведнъж се оказва, че това е хаос, че това не бива да продължава и че трябва да се отиде на избори."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад