Какво е решението на проблема с презастрояването в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди презастрояването да излезе наяве като проблем има един документ - Общия устройствен план. Сега виждаме неговите резултати. В рамките на този общински съвет се опитваме да разрешим въпроса за презастрояване и балансиране на функционалния микс от обществени функции и социална инфраструктура, която очевидно липсва и няма кой да я стимулира да се развива. Това каза в студиото на “Денят започва” преподавателят в УАСГ арх. Ивайло Петков - общински съветник и председател на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС.

По думите му частният интерес е в строителството на жилищни единици, които се продават.

“Стремежът ни е в рамките на този колективен договор - Общ устройствен план, да се направи възможен колективния микс. Това е задача, която работим с колеги от около три години и съвсем скоро ще бъде поставена за дебат в Комисията архитектура и устройство на територията”, отбеляза той и подчерта, че във всички казуси с презастрояване законността е налице, което сочи, че има нещо нередно в този колективен договор.

Общинският съветник Борис Милчев - член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС, припомни, че промяната на Общия устройствен план е сред основните обещания в предизборните кампании. Преди дни, обаче, столичният кмет Йорданка Фандъкова е съобщила в СОС, че Общият устройствен план няма да се променя в рамките на този мандат. Няма да се разглежда и задание, което означава, че изобщо няма да се обсъждат насоките за неговото изменение, обясни той и допълни:

“Като част от изменението на Общия устройствен план беше прокламирано и  ограничаването на презастрояването - тоест оказа се, че в този политически мандат няма да се обсъжда този проблем и явно ще бъде отложен за следващия. На какво се дължи този отказ от едно от обещанията в предизборната кампания госпожа Фандъкова не каза, а ме препрати към главния архитект на Столична община.”

Според него “липсва и смелост, и ресурс за това изменение”.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад