Надежда Нейнски за изгонените руски дипломати: Направеното от правителството на ПП е закъснял, но много важен ход

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Направеното от правителството на "Продължаваме промяната" беше закъснял, но много важен ход. Разколебаване не може да има, защото става въпрос за българската национална сигурност. Това каза в студиото на "Денят започва" Надежда Нейнски - бивш външен министър, по повод експулсирането на 70 руски дипломати от страната ни.

Според нея руската хибридна пропаганда е проникнала много надълбоко в българското общество през годините, което е  много сериозен проблем за България.

За нея случващото се е отвоюване на суверенитет и начертаване на червена линия, която не бива да се прекрачва.

"Тази позиция е много важно да бъде удържана и да не се превърне в еднократен акт, след който да се започнат компромиси. Моментът е изключително важен в българската политика - всички партии трябва да се определят по този въпрос. Затварянето на Руското посолство е решение на Руската федерация. Ако българо-руските отношения почиват на този императивен тон, на този маниер на вмешателство във вътрешните работи на България, това не са приятелски отношения", допълни Надежда Нейнски.

По думите ѝ натискът, манипулациите и откритото вмешателство в българския политически и икономически живот в България не е от вчера.

"Войната в Украйна застрашава сигурността в Черно море, Европа, включително и в България. Очевидно е, че руските дипломати, които са застрашавали българската национална сигурност, имат своите помагачи в България. Тези връзки лесно могат да бъдат проследени и вероятно службите са ги проследили", добави Надежда Нейнски.

Според нея актът с изгонването на руските дипломати е само първата крачка, тъй като трябва да стане ясно кои са хората, с които те са си партнирали срещу българските интереси. "Вероятно им се плаща, други го правят от вътрешна убеденост", поясни Надежда Нейнски. Тя прогнозира, че скандалът не може да отшуми.

"Вариантът с предсрочните избори крие рискове, въпросът с преговорите в рамките на това мнозинство също не е безпроблемен", каза още Надежда Нейнски.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад