Умни легнали полицаи: Най-новото изобретение на иноватор от Кочериново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поставянето на "умни легнали полицаи" по пешеходните пътеки пред училищата. Това е едно от най-новите изобретения на иноватора от Кочериново Никола Поповски. Умните полицаи ще могат да се монтират на пътното плътно и когато наближава автомобил с превишена скорост, умните легнали полицаи ще се вдигат и ще принуждават шофьорите да намалят.

Националната Хуманитарна гимназия в Благоевград се намира на едно от най-натоварените кръстовища в областния център. За достъпа на учениците до сградата на учебното заведение са изградени общо 3 пешеходни пътеки пресичащи пътното платно, намиращи се преди монтираната светофарна уредба.

"Улицата наистина е доста натоварена и се налага постоянно да предупреждаваме нашите ученици, които идват и си отиват да внимават. Много често разчитам на отговорността на шофьорите и оглеждането на всеки за да не стават инциденти", заяви Марин Митов, директор на НХГ "Св.Св. Кирил и Методий" в Благоевград.

Решение на проблема с легналите полицаи и пешеходните пътеки на конфликтните места близо до учебните заведения е намерил Никола Поповски от Кочериново. Той е направил проект за "умни легнали полицаи", които могат да бъдат монтирани заедно с пътната настилка.

Идеята на Поповски предвижда на мястото на този обикновен легнал полицай да бъде изграден друг наравно с пътя. По този начин за шофьорите, които спазват ограниченията на скоростта умният полицай няма да се активира и преминаване ще се осъществи плавно, а за преминаващите ученици към близкото училище опасност няма да има.

"Едно предаване от Силистра, където ставаше въпрос точно за такива легнали полицай, нямат поставен такъв и автомобилите не намаляват. Децата не могат да преминат през пешеходната пътека въпреки че има. Съответният директор там каза, че се обърнали към АПИ, но понеже противоречи на закона, и затова не мога да поставят такъв. А сега с умен легнал полицай ще можа да се случи, като за нарушителите ще има препятствия, а за не нарушителите няма да има", допълни изобретателят Никола Поповски.

За идеята си с "умните легнали полицаи" Никола Поповски вече има патент. Остава обаче да бъде намерено финансиране за проекта и разрешение от държавата, за да може да се използва изобретението на най-натоварените кръстовища в България.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад