Какво предизвика бедствието на Южното Черноморие и какви мерки трябва да се взимат - коментар на инж. Димитър Куманов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Несъмнено природата с над 300 литра на квадратен метър е главната причина за бедствието по Южното Черноморие, но ние трябва да сме свикнали с това и да сме взели мерки не за предотвратяване на наводнението, а за намаляване на щетите и избягване на жертви, каза за "Денят започва" инж. Димитър Куманов, член на УС на сдружение "Балканка".

По думите му трябва да се започне с планирането, което включва обща оценка за рисковете за държавата, определянето на районите със значителен риск от наводнения и предписването на мерки съобразно спецификата на всеки един такъв район за намаляване на щетите.

"Теоретично това трябва да се прави в плановете за управление на риска от наводнение, каквито ние имаме и каквито нови се изготвят в момента, но новите вървят с две години закъснение, а ние вече имаме наказателна процедура от ЕК за това закъснение, защото Министерството на околната среда и водите, което отговаря по този въпрос, е абсолютно несериозно. Вина има и Световната банка, която взе за плановете ни за управление на риска от наводнение и за управление на речните басейни около 35 млн. лева и досега няма нищо срещу тези пари."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад