След водния ад по южното Черноморие – как ще бъде възстановена инфраструктурата и какви ще са щетите за туристическия бранш?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голямата част от зоните по южното ни Черноморие, където се развива морски туризъм, се намират в близост до места, където се вливат реки. В по-високата си част тези реки са свързани с язовири. В района на Царево има два язовира. Това винаги създава опасност от проблем с язовира, преливане, скъсване на язовирна стена, след това оттичане на водата в дерето в голямо количество и последващи щети на края на брега. Такава картина обрисува в "Денят започва" бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя отбеляза, че по-голямата част от мостовете по Южното Черноморие са правени по времето на Тодор Живков. Много малко са строени в последно време. Тук възниква въпросът за безотговорната поддръжка.

По думите на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев за пореден път ние се занимаваме с последиците, след като трагедията настъпи, а не се занимаваме с превенцията, с анализ на първопричините, довели до всичко това.

"Аз лично не съм убеден, че в евакуационните планове, каквито би трябвало да има за природни бедствия в съответните общини, е предвидено да бъде отчитан броят на туристите в съответното място. Това не се вменява на концесионерите, които управляват една голяма част от териториите - най-невралгичната част, където се вливат реките, където е контактната зона с морето, където са пясъците. Освен това многобройните взаимно изключващи се текстове на българското законодателство правят така, че на една и съща територия всеки да прехвърля отговорността - държавата на общината, общината на Басейнова дирекция, Басейнова дирекция отново на общината и на общински служби и накрая - концесионерите."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад