Какво представляват магнитните бури

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Силна магнитна буря на Земята е започнала миналата последната нощ. Тя е една от най-мощните през последните години.

Явлението вече отшумява, а на територията на България тази магнитна буря е била в по-ниска степен, заяви в "Денят започва" геофизикът доц. Петя Трифонова от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя обясни, че в Геомагнитната обсерватория в Панагюрище е регистрирана максимална стойност на к-индекса 6, докато в планетарен мащаб са достигнати стойности от порядъка на 7.

Магнитните бури са резки и внезапни смущения на магнитното поле на Земята, които се предизвикват от изригване на слънцето и взаимодействието на земната магнитосфера със слънчевия вятър. Доц. Трифонова поясни, че явлението не причинява нарушения на здравословното състояние, но оказва влияе на чувствителните хора.

"Ефектите, които се наблюдават са главоболия, аритмии, промяна в кръвното налягане, промяна в психофизичните параметри. Хората, които са по-чувствителни усещат промяната в магнитното поле", каза доц. Трифонова.

Нарушеното магнитно поле може да предизвика нарушения в техниката, навигацията, сигналите, които се приемат и предават от сателитите, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите части от тази мрежа са високоволтовите съоръжения и трансформаторите.

 

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад