Калоян Методиев: Не изключвам договорки за избори "2 в 1" и продължаване на живота на служебния кабинет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда - само 10 дни след изборите. Той заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог.

От "Има такъв народ" нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

Заради изборните резултати в момента имаме повече въпроси отколкото отговори, вкара се още повече напрежение в политическата система, вместо успокоение. Това е на базата на субектите, на базата на един процес, който започна миналото лято, на умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната ѝ система. Това каза в студио на "Денят започва" политологът Калоян Методиев.

В отговор на въпрос какво цели "Има такъв народ" с бързите си и нестандартни ходове той предположи:

"Държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата - те самите казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те да реализират още по-голям резултат. Тоест от началото докрай в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си."

Според него в посланията и действията на "Има такъв народ" има разминаване.

"Не е случайно, че това е проект замислен още преди първите избори през април - за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат - и първия, и втория път не го получиха. Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да не се направи правителство - да се отхвърлят, да влязат в ролята на жертви и да отидем на трети избори", коментира политологът.

По думите му тезата за избори "две в едно" - предсрочни парламентарни и президентски, се лансира все по-усилено. Той отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на "новите".

"Така че не изключвам варианти за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет, защото той се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет", категоричен беше Методиев.

Какво още коментира политологът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад