Сигналът срещу Иван Гешев - какво следва? Коментар на Емил Георгиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По доклад на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет искане за започване на процедура по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Конституцията обаче предвижда малко основания за освобождаване от длъжност на председателите на върховни съдилища и обвинител номер 1. С Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" разговаряхме по темата.

Миналата година през февруари месец действително обърнахме внимание на пленумния състав на ВСС на някои тежки нередовности в изпълнението на задълженията на тогава прясно избрания за главен прокурор Иван Стоименов Гешев, отбеляза Емил Георгиев и допълни, че този сигнал не е бил разгледан и не му се е обърнало внимание. На сигнала на съдиите също не беше обърнато внимание.

Разликата е, че сега имаме надлежно сезиране и внесено предложение от надлежен орган.

Емил Георгиев коментира, че за една година е натрупана много фактология, която е много добре структурирана и резюмирана в доклада на министър Бойко Рашков.

По думите му във внесения през февруари сигнал се е акцентирало върху разкриването на следствена информация, придобита чрез специални разузнавателни средства, явно със съгласието и със знанието на главния прокурор - става дума за т.нар. "президентски срс-та". Сега има множество други информации, има данни за нарушена презумпция за невиновност на обвиняеми или подсъдими лица, има данни за нарушения на етичния кодекс на магистратите в България, има дори данни, които сочат към извършени престъпления, коментира Георгиев.

Според него е важно как ще реагират този път членовете на Висшия съдебен съвет.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад