Кирил Ананиев, ГЕРБ: България трябва да завърши 2022 г. с по-нисък от заложения бюджетен дефицит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Процедурата по правенето, изпълнението и приключването на бюджета нямаха пълна календарна година. За първи път финансовият министър и правителството на г-н Петков не успяха да започнат и да завършат поне един бюджет. Това даде отражение върху състоянието на държавата", заяви в "Денят започва" Кирил Ананиев от ГЕРБ, бивш финансов и здравен министър. Посочи, че за по-малко от година и половина България навлезе в поредица от кризи - финансова, икономическа, социална, лошо управление на публичните финанси, в спирала от високи дефицити и дългове, което застрашава фискалната устойчивост на държавата.

"Най-важната криза, която предстои пред нас - това е политическата криза", подчерта Ананиев.  

Държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото НС. Обединяващото между всички партии мнение е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет.

Според него България трябва да завърши 2022 година с по-нисък от заложения бюджетен дефицит. По думите му има мерки и инструменти, които могат да доведат до намаляване на дефицита.

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението. Така, че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Външните пазари, освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции - налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад