Кога ще има Национална детска болница?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Може ли една частна болница да замести националната политика в здравеопазването? Кога ще има Национална детска болница, след като Министерски съвет преди 5 години прие тази идея и стартира проекта? Д-р Благомир Здравков, директор на специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев", заяви в "Денят започва", че той не знае отговора на този въпрос.

"Трябва да си зададем някои екзистенциални въпроси. Детското здравеопазване елемент ли е от националната сигурност на държавата? Педиатричната мрежа в страната стратегическа структура ли е за България? Те не само са елемент от националната структура, това е основата за изграждането и израстването на поколенията. От това зависи дали държавата ще я има или не?", подчерта д-р Здравков.

Кирил Ананиев заяви в "Денят започва", че финансов интерес и конкретна личност са спрели проекта за детската болница. Директорът на специализираната болница за детски болести го призова да каже кой е той и органите на разследването да се занимаят с това.

Според д-р Здравков работата по болницата е забоксувала, когато са се намесили псевдо експерти и политици. Сега партиите в новото Народно събрание декларират стратегия и визия за развитие на детското здравеопазване, т.е. воля и желание има.

"Изграждането на Национална детска болница - такава, каквато бихме искали да я видим, за съжаление няма да се случи в рамките на един мандат, особено когато този мандат продължава 6 месеца. Затова нямаме детска болница, защото всяка от политическите сили, която е управлявала през последните години, е искала да си я забоде на ревера като личен успех. Точно затова и г-н Ананиев много искаше да завърши един строеж, който Регионалното министерство обясни, че няма как да се случи по законен начин", каза Надежда Цекулова от НГИ „За истинска детска болница“.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад