Кирил Петков: Принципни сме в действията си и управлението за нас има смисъл, ако България върви напред

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Академик Денков е класиран в топ 1% на световните учени. Не зная дали хората осъзнават какво означава това - той е национално богатство. Ако България има шанс такъв човек да поведе правителството, това ще е безпрецедентно, това каза в "Денят започва" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод предложения от ПП-ДБ проектокабинет.

"Аз съм горд от неговата кандидатура, от отбора, който той избра - от една страна този отбор е много експертен, от друга страна е там, за да свърши работата, която сме заложили."

Академик Николай Денков сам е посочил членовете на оглавявания от него проектокабинет.

Акад. Денков нареди своя отбор, няма квотен принцип. Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка. Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля", посочи Петков.

Кирил Петков подчерта категорично, че ПП-ДБ са предвидими, защото са водени от политически принципи, а не от политически покер.

"Единственото, което искаме е, най-накрая след пет пъти избори, с пълна прозрачност да можем да покажем решение за проблемите на страната."

Коментира, че от ПП-ДБ последователно са спазвали всички стъпки, които са обявили веднага след изборите. Подчерта, че не искат да изземат правото на първата политическа сила да представи свой кабинет.

"Трябва да се разбере обаче какви са изборите пред тях. Те знаят, че от нас не могат да имат подкрепа и ще трябва да търсят подкрепа от ДПС и БСП. Само че всички знаем, че тази подкрепа не идва безплатно. ДПС вероятно ще поиска енергетиката. БСП ще поиска нещо друго и Борисов ще трябва да задоволява интереси като студения резерв на Доган и др. подобни, ако направи такава коалиция. Вторият избор на Борисов е да отидем отново на избори. Третият вариант е да бъде подкрепен нашият кабинет. Готови сме да разделим властта, както Конституцията го е замислила."

Допълни, че идеята на смесени отбори, в които няма отговорност, не е добра за страната.

На въпрос дали ПП-ДБ не са в същата позиция, той отговори, че именно затова са искали да зададат законодателната рамка, за да е ясно какво бъдещото правителство трябва да прави.

"Мисля, че политическите други партии много добре осъзнават, че ние сме принципни в действията си и знаят, че за нас управлението има смисъл, ако бутаме България напред. Ако има някакъв компромис срещу принципите ни, ние казваме "не"."

 
Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад