Кой да поеме управлението на БНБ? Коментар на Левон Хампарцумян

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сега ли е моментът за смяна на ръководството на БНБ, при положение, че има редица кризи, с които държавата ни трябва да се справи? Ще се разклати ли допълнително държавата с един нов директор, който тепърва трябва да създава екип. Коментарът в студиото на "Денят започва" е на председателя на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

Според него голяма част от хората, които са правили избор за гуверньор на БНБ нямат представа какво точно прави Централната банка.

Един управител на БНБ трябва да има техническа подготовка, да може да управлява процесите във финансовия сектор и регулирането на финансовия сектор, трябва да има политичесдки инстинкт и политическите връзки, за да може на една ръка разстояние от политиците да има тяхното уважение, но да може да си говори с тях. Трябва да има позитивен диалог, за да може, дори и да има противоречия, те да бъдат изглаждани. Важен е диалогът с Европейската централна банка, обясни той.

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната.

Той призова финансовият министър Асен Василев да започне изпълнението на плата, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Според Левон Хампарцумян този парламент няма да избере нов управител на БНБ, защото, по думите му, "очевидно не могат да се разберат". Според него оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад