Ще спазват ли правилата шофьорите, ако глобите станат по-високи? Разговор с Росен Рапчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Глобите са част от общия процес за безопасност на движение. Те са част от въздействието на поведението на всички участници в движението. Това каза в „Денят започва“ Росен Рапчев, главен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по повод промените в Закона за движение по пътищата и предложението за по-високи глоби.

Той добави, че правилата са, за да се създава ред даже да изглеждат абсурдни за хората. Пътищата в страната трябва да се предвидими, за да се знае от участниците в движението кой какво ще направи. Целта на правилата и законите е да има безопасност. 

„Глобите трябва да се налагат на време, да са ефективни и да имат въздействащ ефект“, допълни главният експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Рапчев коментира графика с ПТП, ранени и загинали по месеци през 2021 г.:

„Традиционно през последните 10 г. първите три месеца от годината обикновено са с по-малко пътно-транспортни произшествия, които имат тежко ранени и загинали. Миналата година май месец беше изключително тежък с много сериозен пътен травматизъм. Обикновено през летните месеци, когато интензивността на движението е много висока, тогава също се наблюдава завишаване на травматизма“.

Рапчев се обърна с апел към всички участници в движението: Бъдете внимателни на пътя, стават проблеми от това, че не сме внимателни.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад