Коментар на политолозите за политическите стратегии по време на предизборната кампания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смяната на поколенията и идването на това ново поколение, от което са тримата кандидати (Терзиев, Хекимян, Григорова), не иска политически лидери, на тях им трябват политически лица, заяви в студиото на "Денят започва" политологът доц.д-р Стойчо Стойчев.

"Тук се намесват няколко фактора. Едното е, че тези избори са изключително мажоритарни и персоналното обаяние и представяне на кандидата е много важно. Дали той ще избере да се идентифицира със съществуващи от преди това партийни разделителни линии или ще бъде обединител на някакво поле, това са лични негови предпочитания. Факт е обаче, че в София се гласува и партийно освен мажоритарно, и партийното силно ще се усеща." 

Идеята за предварително разбирателство не е вярна, смята политологът Даниел Смилов.

"Изборите в София са много важни. Тук се наслагват много неща. От една страна избираме градоначалник и така идва технократския елемент - човекът трябва да разбира от конкретни проблеми, които ще решава. Но освен това София задава и политическата тенденция за страната. Затова тези избори са важни и те трябва да ни кажат, например, какво ще стане по отношение "модела на ГЕРБ"." 

Смилов коментира, че изборът на Хекимян е интересен, защото може да бъде четен по два начина: от една страна, слагаме нов човек, започваме отначало, отказваме се от наследството. От дуга страна, искаме да запазим всичко, както си е било, но слагаме само едно ново лице.

Всички избори се решават от това, как мнозинството от избирателите си представят основния сблъсък. Доскоро ние имахме един доминиращ конфликт - ГЕРБ срещу останалите и така се групираха старото и новото, партии на промяната и т.н. Сега това отслабна по силата на обстоятелствата и с кандидатурата на г-н Хекимян това е още един опит този разлом да бъде минимизиран. Това заяви политологът Страхил Делийски.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад