Конституционни срокове и процедури. Какво следва след предсрочния вот - Наталия Киселова и Борислав Цеков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има перспектива за съставяне на правителство. Това каза в „Денят започва“ Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

"След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ този път да предложат добре обмислена правителствена формула, около която да се консолидира парламентарно мнозинство. Подходът, който имаха на предишните избори с излъчването на контактна група, не беше успешен. Сега това не бива да бъде прилагано, а трябва да се поеме политическа отговорност. ГЕРБ победиха отчетливо в изборите и е необходимо да започнат да водят разговори на политическо ниво, водени от техния лидер“, посочи той. 

Доц. Наталия Киселова добави: „Отговорността пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат. Предполагам това е причината да не бързат да се изказват, защото могат да затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси“.

Според нея най-разумно е Народното събрание да бъде свикано на 18 или 19 април, защото някои от народните представители имат несъвместимости и трябва да им се даде време да се освободят от тях.

Относно провеждането на консултации за съставяне на правителство Цеков коментира:

„Президентът трябва проведе консултациите в срок, според готовността и желанието на първата политическа сила. Но ако ГЕРБ искат да протакат прекомерно процесът тогава Радев би следвало по политически път, в рамките на консултациите, да упражни въздействие за ускоряване на процеса“.

Доц. Киселова категорично заяви, че въпросът за изборния кодекс не трябва да бъде отварян отново. Проблемът е в ниската избирателна активност и посланията, които партиите представят.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад