Защо се стигна до масови грешки в протоколите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голяма част от проблемите с изборните протоколи на вота на 2 април, сумирането на данните и броенето са не толкова в методичните указания и обучението, а в компетенции и образование на членовете на секционните избирателни комисии и техните председатели. Оказва се, че нищо и никой не може да попречи на партиите да предложат даден член на комисия.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева и Полина Витанова - секретар на най-големия избиритален район - 23 РИК София.

"Законодателят изисква те да бъдат представени и предложени от политическите партии и коалиции, които имат парламентарно представени групи в последното Народно събрание. Изискването е да владеят български език, няма заложен образователен ценз за членовете на секционните избирателни комисии за разлика от районните избирателни комисии. Така че право е на политическите партии и коалиции, които имат парламентарно представени групи в последното Народно събрание, да предложат членовете чрез кметовете на райони, които да назначим", обясни Полина Витанова.

Тя отбеляза, че с хората, предложени за членове, се срещат по време на обучението, което обикновено тече в седмицата преди деня на вота. След това обаче отново се предлагат нови членове от почти всички партии и коалиции - замените, които направихме този път, бяха доста, подчерта Витанова.

"Това е феномен, който не се случва само на последните избори. В Обществения съвет към ЦИК сме правили анализи на предходните избори и в нашите препоръки фигурира предложението във всяка секционна избирателна комисия да има поне по един назначен член, който да е различен от партийните номинации, и той да има отговорността да попълни отговорно и грамотно всички изборни книжа", коментира Цветелина Пенева.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад