Училищен директор за новия протокол: Притеснително е, че трябва да правим оглед преди пристигането на полицията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

МВР предупреди училищните директори стриктно да спазват новите правила за действие в случай на бомбени заплахи и да не затварят училища по своя преценка, а само след заповед от страна на полицията. На директорите, които в нарушение спрат самоволно занятията, ще бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане, предупреди главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров, след като във вторник сутрин няколко директори наредиха евакуация след поредния заплашителен мейл.

"Всички бяхме учудени от изказването на главния секретар, защото във вчерашния ден не бяхме запознати, че има нов протокол. Разбрахме по-късно през деня, при мен пристигна в 14:40 от районния инспектор срещу подпис. И така в сутрешните часове, когато в над 50 училища в София пристигнаха тези сигнали, ние нямахме яснота, че има излезнал, публикуван такъв документ, независимо от съобщенията в предходните дни, че такъв има, но до нашето знание не беше сведен", заяви в студиото на "Денят започва" Данко Калапиш - директор на столичното 107 Основно Училище "Хан Крум".

По думите му този нов протокол до голяма степен повтаря стария.

"Единствената разлика е, че нямаме право срещу подписване на декларация да преценяваме дали да продължим да учим или не. А е записано, че при неизпълнение на разпоредбите на МВР подлежим на административна санкция - съответно акт за административно нарушение", уточни училищният директор.

Според Калапиш притеснителното в новия протокол е, че училищните служители трябва да направят оглед преди пристигането на полицията.

"Да, ама ние  не знаем какво да търсим. 90% от училищата са с външна охрана, с външни фирми, а и не всеки охранител е обучен", отбеляза той.

Какво още каза директорът на столичното 107 Основно Училище "Хан Крум" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад