Корнелия Нинова: Категорично сме решили държавата да се бори със спекулата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката. Тя беше гост в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ.

Абсолютно изкуствено създадено напрежение, подчерта вицепремиерът Нинова.

    В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим, обясни Нинова.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова припомни още, че преди 2 години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация, смята вицепремиерът.

КЕВР е независима инситуция, нека да изчакаме решението им, заяви Нинова на въпрос за цената на тока.

    Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор, обясни Нинова.

Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближават до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректив в тази коалиция, коментира още Нинова.

Решението на конфликта е в преговори, не е във военни действия, нали така - това е общата позиция. От друга страна казват - ето ви оръжия, за да продължавате да се биете. Тези две неща са абсолютно несъвместими. Ето затова е категоричната ни позиция срещу износа на Украйна с оръжия, обясни Нинова.

На въпроса къде сме ние в този сблъсък и къде България ще попадне след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова заяви:

    Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем на българския национален интерес. За мен водещ е българският национален интерес.

На въпрос дали БСП са големият от евентуално сформиране на нова формация на Стефан Янев, Нинова коментира, че БСП са далеч по-ясни, категорични и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев. Просто се създаде около освобождаването му една илюзия, според мен, допълни Нинова.

ГЕРБ искат да се върнат във властта, но не искат да минат през избори, а искат в рамките на този парламент, без избори, една от партиите да бъде отстранена от коалицията, смята вицепремиерът.


Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад