Проф. Николай Радулов: Има некомпетентни хора на важни места, от които зависи вътрешната и външната сигурност на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русия разполага с много сериозни инструменти като например качване цената на газа. Ако Европа иска да получава руски газ, тя трябва да го плаща. Икономически и финансово Русия не е съвсем затворена, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" експертът по национална сигурност, депутат от ИТН проф. Николай Радулов.

Той изтъкна, че освен това става въпрос за страна с невероятни ресурси - тя разполага с около 50 т злато, а когато парите не могат да бъдат в употреба, всичко може да се купува със злато. В исторически план това вече се е случвало.

По думите на проф. Радулов по-решителните мерки на ЕС, на НАТО, на САЩ, които иска Зеленски, е желание да се разпали световна война, а това е много опасно.

Като част от НАТО, България е длъжна да се съобразява със стратегията и тактиката, която избере Алиансът. "В този конфликт и в тази ситуация, в която сме поставени, ние нямаме самостоятелна воля", подчерта той.

Определено конфликтът в Украйна ни връща в двуполюсния свят.

По темата за специалните служби Радулов заяви, че "от началото на демократизирането на обществото имаше състезание между партиите, които идваха на власт, да поставят колкото се може свои хора в управлението на службите. С всяка следваща промяна на властта управленската система беше обезкървена и сега имаме некомпетентни хора на много важни места, от които зависи вътрешната и външната сигурност на България".

В специалните служби има остатъци от хората, които по една или друга причина са били свързани с бившия Съветски съюз. Проблемът обаче е в това, че дълги години хората, които би трябвало да са подготвени за управление на специалните служби, са заменяни с удобни хора без възможности да изпълняват компетенциите, които мястото ги задължава, отбеляза той.

Службите ни не са добре финансирани. Балансът във финансирането на службите е нарушен. "Видя се, че когато разузнаването не е добре финансирано, резултатите са очевидни - управлението не може да взима съответните решения", категоричен е той.

В рамките на тази коалиция нямаме намерение да арестуваме никого, който не е извършил престъпление. Изчегъртването е метафора, каза още проф. Николай Радулов. Тези арести трябва да стават обосновани с достатъчно доказателства, а не да стават пиар акции, подчерта той.

Според него конфронтации в коалицията няма. Има търкане, което е нормално за различни партии, събрани на едно място.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад