Коронакризата или как се справят в Сърбия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължаваме с един пример от съседна Сърбия. Сърбите се ваксинират основно с руската ваксина "Спутник", а подобно на китайците те изградиха три болници само за ковид болни. Те се намират съвсем близо до столицата Белград. Нашите специални пратеници Мария Чернева и операторът Миглена Гайдарова изготвиха специален репортаж за "Денят започва с Георги Любенов" за примера от съседна Сърбия.

Не е толкова велика като китайската, но пък е подобен подвиг. Ковид болницата в Батайница в предградията на Белград е построена само за четири месеца и е изцяло предназначена за болни с ковид.

Д-р Снежана Аджич – нач. на Ковид болница, Батайница – Когато се взе решение да се построи тази болница преди една година имаше към 8 хиляди новозаразени дневно и болниците с които разполагахме нямаха никаква възможност да поемат толкова много пациенти. Това е най-голямата Ковид болницав Европа, в нея има 930 легла . Така че тук се лекуват 930 пациенти, разделени в две отделения на интензивни и полуинтензивни грижи.

Интензивните отделения заемат цял един етаж и без леглата си биха изглеждали като огромни складови халета. Но друго по-агресивно превзема сетивата – звуковият хаос създаден от десетки мониторни системи. Между тази какафония и интензивните легла, съсредоточено и уверено работят лекари и сестри, всички са изненадващо млади.

Д-р Снежана Аджич – В екипа са включени най-добрите лекари – пулмолози, анестезиолози от университетската болница. Но паралелно с това беше обявен конкурс за прием на млади лекари, които са завършили току що медицина и сега тази болница изцяло лежи на техния ентусиазъм и младост.

Освен интензивните отделения, болницата разполага с всички останали специалности, за да посрещне всяко едно от усложненията на ковид. Хемодиализа, която работи на 24 часов режим и досега през нея са минали повече от 2 хиляди болни. Операционна, където най-често хирурзите се справят с тромбозите, инвазивна кардиология за поставяне на стендове в случаи на инфаркт и инсулт. Но това, което със сигурност не може да се види в други болници е огромната инсталация за кислород. Служителят едва смогва да разчисти натрупания лед, за да не блокира работата й.

Д-р Снежана Аджич – Най-тежко пострадалите са тези от делта варианта на коронавируса, и специфичното е че имат голяма нужда от кислород, защото страда най-вече белия дроб. Дневно ние хабим между 15 и 20 тона кислород, месечно това са 600 тона кислород.

Сърбия беше една от първите в Европа, която започна имунизация, до този момент са ваксинирани 56 процента от хората. Въпреки това последната вълна е една от най-тежките. Освен че вирусът вече не се спира и пред младите, които не са ваксинирани, много от вече ваксинираните се оказа че имат нужда от трета доза.

Д-р Снежана Аджич – Тази вълна е най-тежката, защото състоянието на засегнатите бързо се влошава, една трета то дошлите тук почти веднага преминават на интензивни грижи. А 90 процента от тях изискват да се включат на кислород веднага. Това до сега не се беше случвало, тази зависимост от кислорода.

Освен тази в Батайница, Сърбия построи още две такива ковид болници – в Крушевац и в Нови сад. И трите вече са препълнени, здравните власти замислят да включат на ковид режим и други лечебни заведения. А иначе мерките са крайно меки. Зеленият сертификат е задължителен в заведенията само след 22 часа, носенето на маски на закрито е почти символично.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад