Костадин Ангелов: Някой извършва престъпление по линията на паралелния износ на лекарства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ясно е, че срещу българските граждани някой извършва престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в моменти, в които има сериозна нужда от тях и недостиг. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов - председател на парламентарната здравна комисия и бивш здравен министър, по повод резултатите от проверка, извършена от ДАНС и ГДБОП, за фирми, които са изнасяли лекарства по линията на паралелния износ, и дали е имало износ на лекарства в моментите, когато в страната е имало недостиг.

"Искам много ясно да ме чуят паралелните търговци - нека да не се правят на жертва. Тяхният търговски интерес трябва да започне тогава, когато е задоволен последният интерес на българския пациент, когато последният пациент си получи медикаментите. Ако е извършено престъпление, аз ще искам да знам като председател на комисията по здравеопазване, кои са фирмите, които са го направили, и има ли институции, които са го проспали", категоричен беше той.

Според него "тук има една организирана дейност" и обясни защо:

"През март 2022 година министър Асена Сербезова получава доклад, в който се казва, че системата СЕСПА така е направена, че 6 месеца назад могат да се манипулират данните, системата е несигурна. Министър Сербезова се тръгва през август - за 5 месеца няма едно направено нещо, за да бъде поправено това. Тоест тя е наблюдавала как работи една система, за която е знаела, че работи грешно и порочно. След нея следват още министри, които също не са поправили тази система."

По думите му "въпросът, който е много важен, кой е този субект или обект, който стои над министрите на здравеопазването и може да ги контролира, съветва или да прави така, че да има проблем с лекарствата".

Ангелов подчерта, че целта на въвеждането на електронната рецепта е проследяването.

"Ще създадем, ако трябва, и законова промяна, за да се направи т.нар. виртуален склад - във всеки един момент държавата да може да вижда къде е медикаментът, къде се намира опаковката медикамент - в притежател с разрешение за употреба, в търговец на едро - дистрибутор, в аптека. Фирмите - и търговци на едро, и аптеки, ще бъдат задължени да си качват фактурите с количествата с уникалните номера, с партидните номера. Министерството, ИАЛ, лекарите ще могат да виждат какво изписват", обясни той и допълни, че сега  лекарите изписват лекарства, които са регистрирани, а аптекарите работят с лекарства, които са налични", отбеляза Костадин Ангелов.

В понеделник здравната комисия в парламента ще заседава извънредно по казуса със системата СЕСПА, за да бъдат изслушани министъра на здравеопазването и директорите на ИАЛ и "Информационно обслужване" и да се отговори на въпросите, породени от за кризата с електронните рецепти.

Какво още коментира Костадин Ангелов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад