Кристиан Вигенин, БСП: Приемаме мандата с ясна визия и отговорност, но без особен ентусиазъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приемаме мандата с ясна визия и носим отговорността си по конституция. Няма особен ентусиазъм, защото знаем колко трудно ще бъде, но политическият ни опит и това, което сме показали през последните години, дава шанс да създадем среда, в която партиите да могат да си говорят и ако има политическа воля, да се стигне до решение за създаване на правителство. Това каза в студиото на "Денят започва" депутатът ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин – заместник-председател на Народното събрание.

На Националния съвет утре ще направим оценка на ситуацията, ще преценим дали това, което предлага ръководството е възможно, а именно да бъде даден мандат на ръководството да разговаря с всички политически формации, отбеляза той и допълни:

"Да видим на тези разговори две неща - първо, има ли искрено желание да търсим съгласие за създаване на правителство и ако има такова, да подходим по следващите въпроси - кои са политиките, законите, действията, които трябва да предприеме едно правителство, респективно да приеме парламентът. Трябва да видим какъв хоризонт бихме дали на едно такова правителство дали ще се търси вариант за по-дългосрочен кабинет или по-краткосрочен с много ясна програма - като че ли нагласата е по-скоро за второто. И, разбира се, трябва и да обсъдим третият въпрос, който идва най-накрая - дали такова правителство трябва да бъде преди всичко експертно, в което да няма политически фигури или в него, макар и символично, в него да участват политически фигури от партиите, които застават зад него, което би означавало един по-сериозен ангажимент."

Той уточни, че това не са предварителни условия, а очертаване на въпросите, които трябва да се обсъдят.

"Ако ние при първата среща видим, че няма нагласа, няма искрено желание за създаване на правителство, тогава няма смисъл и от следващите стъпки. Ще се опитаме внимателно да преценим какво различно можем да направим този път - тези стъпки, които очертавам са нещо различно от досега направеното, за да направим този последен опит. Този мандат не го разглеждаме като мандат на БСП като парламентарна група или партия, а го разглеждаме като мандат на целия парламент, който има последен шанс да създаде правителство и да направи така, че проблемите на хората да бъдат решавани", подчерта Вигенин.

Какво още каза депутатът ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Народното събрание вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад